Léčivá síla medu - proč sladit raději medem
Med je přesycený roztok sacharidů ( cukrů ) a obsahuje jich 75-85%. V medu jsou převážně zastoupeny sacharidy jednoduché - glukóza ( hroznový cukr ) 28-35%, fruktóza ( cukr ovocný ) 30-41%.
Právě tyto jednoduché cukry jsou velice rychlým zdrojem energie ve výživě člověka. Med také obsahuje menší množství vyšších cukrů jako je sacharoza a melicitoza. Kromě užití medu jako potraviny, spočívá jeho význam v rychlém doplnění energie. Není nutné jeho štěpení v játrech na jednoduché cukry, jako je tomu u řepného cukru. Jednoduché cukry jsou pro lidský organismus lehce stravitelné a nejsou příčinou obezity ani jiných civilizačních chorob. Po medu se netloustne a ani se netvoří zubní kaz (má antibakteriální účinky).
Med obsahuje široké spektrum organických a anorganických kyselin, minerálních látek a vitamínů. Významnou složkou jsou enzymy ( katalyzátory biochemických procesů ), které včely přidávají do medu při přeměně složitých cukrů na jednoduché z nektaru a medovice na med. Při vzniku medu, z glukózy působením enzymů glukozoxidáza, vzniká nepatrné množství peroxidu vodíku, který velmi významně přispívá k antibakteriálnímu působení medu.
Med je dietetická přírodní poživatina. Obsah minerálů, vitamínů a enzymů není v medu velký, avšak komplexnost těchto látek v medu je důležitou složkou ve výživě člověka, hlavně ve výživě dětí.