Sladké recepty

 

Glazované hrušky s medem

V hluboké pánvi promíchejte 100 gramů másla, 200 mililitrů medu a 2 lžíce likéru cointreau, přidejte lžíci najemno nastrouhané pomerančové kůry a čtyři překrojené a oloupané hrušky. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte 10 minut probublávat. Podávejte samotné místo dezertu nebo třeba se zmrzlinou.


Medovník

Žloutky ze 4 vajec utřete do pěny, přidejte 2 lžíce teplé vody a 100 gramů rozpuštěného medu. Přimíchejte 150 gramů hrubé mouky smíchané se dvěma lžícemi perníkového koření a 1/2 lžičky jedlé sody. Do těsta nakonec přimíchejte sníh ze 4 bílků. Z těsta vyválejte tři placky a pečte. Na krém utřete 150 gramů másla se 150 gramy cukru krupice, přidejte 100 gramů mletých vlašských ořechů a přimíchejte vanilkový pudink ze čtvrt litru mléka. Každou placku potřete krémem a slepte, potřete i strany dortu a posypejte strouhaným perníkem.

Medové sušenky

Vyšlehejte 180 gramů másla, 200 gramů cukru a lžičku vanilkového extraktu do světlé hmoty. Přidejte vejce a dobře našlehejte, přidejte 300 gramů mouky smíchané s lžičkou prášku do pečiva a promíchejte. Pomocí lžíce tvarujte kuličky, do nich udělejte malý důlek a pokládejte na plech v několika centimetrových rozestupech. Pečte na 180 stupňů asi deset minut, po vychladnutí naplňte důlky medem.

 

Skořicové máslo

Smíchejte 100 gramů rozměklého másla, lžičku skořice a 60 mililitrů tekutého medu. Jednoduchý recept, který se hodí k lívancům, palačinkám nebo jen tak na chleba.


Zdroj: https://www.lidovky.cz/jak-na-nejlepsi-medovnik-prinasime-5-medovych-receptu-p0l-/dobra-chut.aspx?c=A130222_143643_dobra-chut_mc

 

Odlehčený medovník

120 g másla
5 lžic medu
300 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 středně velká vejce
2 lžičky jedlé sody
1 kg hladké mouky
12 lžic smetany na vaření nebo plnotučného mléka

Na náplň:
4 zakysané smetany
2 lžíce medu
1/2 plechovky karamelizovaného mléka
100 g vlašských ořechů

Na dokončení:
1 lžíce medu
1 lžíce citronové šťávy

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.
2. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, med, cukr a vanilkový cukr, přimícháme vejce a sodu. Směs mícháme asi 8-10 minut, měla by mít světle hnědou barvu.
3. Směs dáme do mísy, hnětačem rozmícháváme a přidáváme po menších dílech prosátou mouku a smetanu. Vypracujeme hladké těsto.
4. Těsto rozdělíme na osm dílů a postupně vyvalujeme placky, které na povrchu propíchané pečeme asi 4-7 minut podle tloušťky placek. Placky necháme zchladnout.
5. Zakysané smetany promícháme s medem a s karamelizovaným kondenzovaným mlékem. Vlašské ořechy rozstrouháme.
6. Jednu placku, tu nejméně povedenou, nalámeme a rozdrobíme, promícháme s lžící vlašských ořechů a odložíme stranou. Postupně mažeme každou placku krémem, posypeme nastrouhanými oříšky a skládáme na sebe.
7. Poslední placku jen potřeme krémem. Dort uložíme rozležet na 12 hodin do chladu.
8. Před servírováním pokapeme medem smíchaným s citronovou šťávou a posypeme směsí drobečků s ořechy.

Zdroj: https://ona.idnes.cz/medovnik-nutella-0ea-/recepty.aspx?c=A131108_151728_recepty_jup