Maso medem milované

 

Vyzkoušejte naše nejoblíbenější recepty, kde med nesmí chybět.

 

Kuřecí křídla v medové marinádě

 

Kuřecí křídla naložíme do směsi:

½ dl medu, ½ dl sojové omáčky (kvalitní např. Kikkoman), 3 stroužky rozdrceného česneku, ½ lžičky nastrouhaného zázvoru, ½ dl oleje.

Sůl již nepřidáváme, protože samotná sojová omáčka je slaná.

Grilujeme minimálně 1 den. Následně grilujeme či pečeme. Ideální i pro nakládání jiných mas či ryb.

 

 

Kuřecí paličky v medovém glazé

 

Kuřecí paličky ze stehen naložíme alespoň na půl dne do směsi oleje, medu a čerstvých bylinek (dobromysl a tymián). Následně osolíme a osmahneme dozlatova. Pak přidáme med, černé pivo a opět hrst čerstvých bylinek. Dusíme pod pokličkou až se maso téměř odděluje od kosti. Výsledkem bude krásně šťavnaté maso zalité vynikajícím hnědavým glazé. Podáváme se šťouchanými bramborami.

 

 

Králík na černém pivě

 

Myslíte si, že králík je nudné jídlo či dokonce nic výjimečného. Opak je pravdou. Vyzkoušejte tento zaručený recept  a nebudete k nedělnímu obědu chtít už nikdy nic jiného.

Králičí stehna minimálně na 1 den naložíme do směsi oleje a bylinek (dobromysl, majoránka, tymián – ideálně čerstvé). Následně dorůžova osmahneme. Maso vyjmeme a na pánev přidáme cibuli a slaninu. Až je cibulka zlatavá, přidáme 2 lžíce dijónské hořčice,  2 lžíce medu, 1 lžička octu balsamico. Následně zaprášíme hladnou mokou a podlijeme černým pivem. Zakryjeme poklicí a dusíme pozvolna minimálně 1,5 hodiny. Pokud chcete, aby bylo maso šťavnaté a v ústech se jen rozplývalo, pečte v římském  hrnci. Podáváme s bramborovými noky a salátem z červeného zelí.

 


 

Medové vepřové koleno na černém pivě

 

Do hrnce nalijeme vodu, osolíme, vložíme koleno, přidáme 4 stroužky česneku, bobkový list, nové koření a pepř, kořenovou zeleninu a vaříme asi hodinu. Předvařená kolena vyjmeme a vložíme do římského hrnce na plátky cibule. Kolena potřeme rozetřeným česnekem, hořčicí lžící medu. Přilijeme 250 ml vývaru z kolen, podlijeme 250 ml piva, přiklopíme a pečeme při 180°C po dobu 60 minut. Během pečení kolena přeléváme výpekem, posledních 15 minut pečeme odkryté pro získání barvy. Podáváme s chlebem, hořčicí a křenem a také výpekem s cibulí.

 

Medová marináda na kuře

Smíchejte tři stroužky třeného česneku, šťávu z poloviny citronu, 1/2 hrnku medu, 2/3 hrnku hořčice, špetku kari koření a pepře. Naporcované kuře potřete marinádou, nechte aspoň hodinu odležet a poté upečte.