Praktické rady do kuchyně

 

 

Med skladujeme ve sklenicích se šroubovacím víčkem. Vlastností medu je přijímat vzdušnou vlhkost, proto nádoby dobře uzavírejte. Špatně uzavřený med můžu přijímat pachy z okolí.

Pro dlouhodobé uchování biologické hodnoty med je vhodné ho skladovat v suchým místnostech (do 60% vlhkosti) a teplotou kolem 15°C.

Při pečení dáváme asi o polovinu více medu než bychom použili cukru. Pokud v pečivu používáme med, přidáváme do těsta půl lžičky jedlé sody. Pečivo s medem je vláčnější.  Pokud sladíme medem čaj, počkáme, až trochu zchladne (na 45°C), jinak med ztrácí účinné látky.

Medem potíraná pečínka získá vynikající nasládle kořeněnou chuť a křupavou kůrčičku. Při pečení masa se med ředí vínem nebo pivem a touto směsí se potírá. Pečení by mělo být pozvolné, aby se vytvořila nespálená, ale jemně zkaramelizovaná kůrka.